Bilinçli Anneler Sağlıklı Nesiller Projesi sona erdi « Karabük Meydan Haber

Karabük Meydan Haber

Bilinçli Anneler Sağlıklı Nesiller Projesi sona erdi

Bu haber 05 Kasım 2015 - 16:15 'de eklendi.

anne 2Karabük Valiliği organizasyonluğunda Karabük Belediyesi ve Karabük Üniversitesi (KBÜ) Sağlık Yüksekokulu Ebelik Bölümü işbirliğinde engelli destek kapsamında ‘Bilinçli Anneler Sağlıklı Nesiller’ projesi kapanış programı gerçekleştirildi.

KBÜ Prof. Dr. Bektaş Açıkgöz Konferans Salonu’nda gerçekleşen programa Karabük Belediyesi Özel Kalem Müdürü, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Temsilcisi İrfan Kartal, Proje Koordinatörleri ile Üniversite Akademik, İdari Personeli ve öğrenciler katıldı.

Açılış konuşmasında ‘Bilinçli Anneler Sağlıklı Nesiller’ projesi kapsamında tüm bebekler dünyanın neresinde olursa olsun eşit yaşama hakkına sahiptir düşüncesiyle yola çıktıklarını belirten, KBÜ Sağlık Yüksekokulu Ebelik Bölümü Arş. Gör. Arzu Kul: “Engelli bebekler ve kalıtsal hastalıkların meydana gelmesinde en önemli etkenler; Akraba evlilikleri, gebelikte sağlıksız beslenme, sigara ve alkol kullanımı, 18 yaş altı ve 35 yaş üstü gebelik, ilaç ve radyasyona maruz kalma, cinsel yolla bulaşan hastalıklar ve çevresel toksinlerdir. Proje kapsamında engelleri, anne karnında engelleyebiliriz.” dedi ve doğumsal oranları, çocuk sahibi olmak isteyenlerin yapması gerekenler, doğumsal ve diğer engeli önlemek için bebek doğduktan sonra yapılması gerekenler ile ilgili bilgiler verdi.

Karabük Belediye Özel Kalem Müdürü Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Temsilcisi İrfan Kartal da konuşmasında “Karabük’ün ekonomik, sosyo-kültürel olarak dezavantajlı mahallelerinde eğitimler yapılması önlemlerin alınması, evlenen çiftlere sağlıklı nesiller için ‘Bilinçli anneler sağlıklı nesiller’ kitapçığı dağıttık. Bu noktada engelliliğin sebepleri ve önlenmesi konusunda farkındalık yaratarak toplumu bilinçlendirmeye çalıştık. Bu projeyi gebelik döneminde kaynaklanan engelleri ortadan kaldırmak, insanları bilinçlendirmek adına yaptık. Bu proje ile yaklaşık 500 anne-baba adayına ulaşıldı. Binlerce insan proje kapsamında eğitimler aldı. Katılımcılar arasından bir tanesinin engelli doğum yapmasını engel olabildiysek, bir çocuğumuzun doğum sonrası nedenlerle engelli olmasının önüne geçebildiysek veya bir tane engelli vatandaşımızın engelsiz bir insan gibi hayatını sürdürmesinde katkımız olduysa bu proje amacına ulaşmış demektir” diyerek EDES Programının amacı, proje ortakları ve türleri, projenin süreci hakkında katılımcıları bilgilendirdi.

Program Sağlık Yüksekokulu Ebelik Bölümü, Yaşama Dokunan Eller Topluluğu öğrencilerinin işaret dili ile hazırladıkları gösterinin ardından sona erdi.anne

 

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

Yorum Yok

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.