URFALI SANATÇI “MUKİM TAHİR’LE İLGİLİ SÜRPRİZ GELİŞME! « Karabük Meydan Haber

Karabük Meydan Haber

URFALI SANATÇI “MUKİM TAHİR’LE İLGİLİ SÜRPRİZ GELİŞME!

Bu haber 06 Ağustos 2020 - 18:10 'de eklendi.

Elinde sazıyla Urfa’dan Zonguldak’a çalışmaya gelen Urfa ve Türkiye’nin Türkü Abidesi sanatçının nerede öldüğü 74 yıldır bilinmiyordu.

Ankara’daki Demiryolu Tarihçisi ve Araştırmacı-Yazar İbrahim KEKEÇ,  “Ayağında Kundura” ve çok sayıdaki Urfa türkülerinin bestekârı ve gazelhan  “MUKİM TAHİR” hakkında yeni bilgilere ulaşarak KARDELEN dergisinde yayımladı.

1900 yılında doğan, hayatının son günlerinde elinde sazı ile Zonguldak’a demiryolunda çalışmaya gidip 1946 yılında öldüğü belirtilen usta sanatçının tam olarak ne zaman ve nerede öldüğü bilinmiyordu.

Kimsesizler mezarlığına defnedilen dünya müzik tarihinin en büyük dehası Avusturyalı W.A. MOZART’la aynı kaderi paylaşan Mukim TAHİR’in yakınları ve sevenlerinin başında bir Fatiha okuyabilecekleri mezar taşı dahi yoktu.

Karabüklü Araştırmacı İbrahim KEKEÇ’in, belgelere ve tanıkların ifadelerine dayandırdığı araştırma yazısında; Urfalı sanatçı Mukim TAHİR’in, Karabük-Yenice’de orman ürünlerini taşımak üzere Orman İşletmesi tarafından inşa edilen dekovil(dar demiryolu) hattında vefat ettiğini ve Yenice’nin Güney köyüne defnedildiği belirtildi.

 

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

Yorum Yok

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.