S. Ümit Çetinkaya’nın son yazısı ‘DEJENERASYON’ « Karabük Meydan Haber

Karabük Meydan Haber

S. Ümit Çetinkaya’nın son yazısı ‘DEJENERASYON’

Bu haber 24 Ocak 2015 - 14:21 'de eklendi.

Bir dejenerasyonun “bozulmanın” tespiti en çok dilde fark edilir siz de takdir edersiniz! Bir insan dilinde ne kadar dejenere olup bozulabilir ki?

 

En genç profesör olma özelliği bulunan Oktay Sinanoğlu’nun “Bye Bye Türkçe” adlı bir kitabı var. Kitabın isminin yazılışına dikkat ederseniz o da bu dejenerasyondan etkilenmiş durumda.

 

Türkiye’mizde insanlar; özellikle üniversite okuyan ve mezunlar -istemeden de olsa- manipule ve dejenere oldu. Bakın ben de bozulmuşum bu yazdığım yabancı kelimelere bakarsak

 

“Pub, center, showroom, book store, pet shop, kampüs, üniversite, televizyon, radyo, banka, manipülasyon, elektrik, elektronik, airlines, doküman, film, sinema, pvc, not, tekstil”; bunların hepsi gündelik dilimizde sık kullandığımız yabancı kökenli kelimeler.

 

Yabancı kelimelere Türkçe karşılık olarak bulduğumuz ve kabullendiğimiz birkaç kelimeyi aktarmam yararlı olacaktır:

Bilgisayar, elektronik posta, belgegeçer… Şimdilik aklıma gelenler bunlar.

 

Mesela “computer” kelimesine, ODTÜ’lü profesörler tarafından “bilgisayar” karşılığı bulununca kimse bunu kabul etmek istememiş. Zamanla “bilgisayar” kelime olarak yerleşmiştir. Tabi ki halkımız “oturgaçlı götürgeç” gibi çevrilmiş kelimeleri kabullenmeyecektir.

 

“İnsan ne oldum ya da olacağım değil; nasıl dejenere oldum?” demeli.

 

S. Ümit Çetinkaya
S. Ümit Çetinkayas.umit.cetinkaya@karabukmeydanhaber.com

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

Yorum Yok

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.