Pandemi süreci nedeniyle esnaf ve sanatkar kesiminde yaşanan zorluklar giderek derinleşirken, 100. Yıl Mahallesi’nde bulunan kafe, restoran, pastane, yurt gibi işyerleri KBÜ’nün uzaktan eğitim kararı sonrası daha da zorlu bir döneme girdi.
Üniversite öğrencilerinin ayakta tuttuğu mahalle esnafı “Şu anda yabancı uyruklu öğrenciler de olmasa 100. Yıl mahallesi ter edilmiş bir kasaba görünümüne bürünecek” dedi.
Meydan Haber’e konuşan mahalle esnafları kendilerine sahip çıkılmasını isteyerek, kira ve nakit desteği için yetkililere çağrıda bulundu.
Esnaflar “Halk dilindeki tabiriyle ülkemizde üniversite şehri olarak tanımlanan bazı iller gibi ilimiz ekonomisi için son derece büyük öneme haiz olan Karabük Üniversitesi’nin Covid-19 Pandemisi nedeniyle yüz yüze eğitime başlayamaması ve ne zaman başlayacağı konusundaki belirsizlik özelikle üniversite öğrencilerinin yoğun olarak yaşadığı 100.Yıl Mahallesinde faaliyet gösteren cafe, lokanta, pastane, bakkal, öğrenci yurtları ve kiralık daire işleriyle iştigal eden esnaf ve tüccarlarımızı ekonomik açıdan son derece olumsuz etkilemiştir.
Mahalle esnafı dört gözle üniversitenin eğitime başlayacağı tarihi bekliyor.
Mahallede faaliyet gösteren işyerlerinin çoğunun kiralarının yüksek tutarlarda olması, çalışanların vergi, ücret ve sosyal güvenlik yükümlülükleri bu süreçte bu işyerlerini çok zora sokmuştur. Buradaki işyerleri pandemi nedeniyle ülkelerine gidemeyen az sayıdaki yabancı uyruklu öğrencinin yaptığı harcamalarla ayakta kalma mücadelesi vermektedir. Bir 100.Yıl Mahallesi sakini olarak üzülerek görmekteyim ki mahalle yabancı öğrenciler de olmasa adeta terk edilmiş bir kasaba görünümüne bürünmüştür.
İşyerlerinin Pandemi nedeniyle devlet bankalarından 6 ay taksit ertelemeli aldıkları kredilerin ve Ekim-Kasım-Aralık aylarına ertelenen vergi ve sosyal güvenlik yükümlülüklerinin ödeme vadeleri geldi çattı. Şimdi bu ötelemelerden yararlanan mahalle esnafı kara kara ödeme vadesi gelen bu yükümlülüklerini nasıl yerine getireceklerini düşünüyor.
Nitekim Hükümet de ülkemizde bu şekilde mali sıkıntı içine düşmüş olan işyerlerini bir nebze rahatlatmak amacıyla 31/07/2020 tarihinde yayımlanan Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile işyeri stopaj oranlarında ve bazı mallarda KDV indirimleri yaptı. Yapılan bu düzenlemeleri desteklemekle birlikte yeterli olmadığını düşünüyorum.
Yapılacak bir düzenleme ile esnaf ve tüccarlarımız için acil eylem planı açıklanmalı cari dönemi de içine alacak şekilde ötelenen kredi, vergi ve sosyal güvenlik ödemeleri için yeni bir düzenleme yapılmalı, işyerlerine kira ve nakit ücret desteği sağlanmalıdır. Aksi takdirde ödeme tarihi gelen kredilerin, ötelenen vergi ve sigorta primlerinin ödenmesi pek mümkün görünmüyor.
Başta Sayın Maliye Bakanımız olmak üzere Bakanlık yetkilileri esnaf ve tüccarımızın sesine kulak verecek mi?
Bekleyip göreceğiz” dediler.
Devlet öğrenciye burs ve krediyi kesintisiz ödemeye devam ediyor. Hem üKarabüğün sağlık sistemi kaldırmaz