Karabük’ten uzak olsam da Karabük’ü izlemeye devam ediyorum. Sosyal medyadan takip ettiğim kadarıyla Karabük Belediyesi’ne bağlı Karabük Kent Konseyi bilgi yarışması düzenlemiş. Niyet güzel tebrikler. Karabük tarihi çocuklarımızda gündem oluyor. Kim şikayet edebilir ki?
Lakin! Biraz da soru hazırlayan komite bir bilene danışsaydı diyorum. Bilmediğimiz konuları danışmaktan çekinmemeliyiz. Çünkü yarışmada Karabük dergisini yayımlayan ve Karabük Araştırma Merkezi kuran kişinin kim olduğu sorulmuş, cevap olarak da büyük alim Ziyaeddin Fahri Fındıkoğlu olduğu doğru bilgi olarak kabul edilmiş. Ziyaeddin hoca bu merkezin temeli her şeyidir, merkezin de kurulmasını sağlamıştır. Karabük Araştırma Merkezi İstanbul Üniversitesi bünyesinde kurulmuştur. Yani tam olarak o kurmuştur diyemeyiz. Karabük dergisini ise Karabük’ün ikinci belediye başkanı halk bilimci Sadi Yaver Ataman aynı zamanda Karabük Halkevi Müdürü iken yayımlamıştır. 2012 yılında Karabük Valiliği yayınları tarafından yayımlanan Türkiye’nin İlk Ağır Sanayi Kenti Karabük kitabımın sadece önsözü okunsaydı (sayfa13-14) bu bilgilere ulaşılabilinirdi. Ki aynı sene valilik kitabımızı tüm Karabük’te ücretsiz dağıtmıştı, paneller de düzenlemiştik. Ulaşamayan Valilikten temin edebilirdi.
Belediyenin kuruluş tarihi, ilk belediye başkanı, Karabük’ün Bucak olma tarihi, Karabükspor’un kuruluş tarihleri de yaygın olarak yanlış bilindiği için aslında bu duruma fazla şaşırmadım.
Üzerimizdeki şık ceketlerimiz ve internetten kopyala yapıştır yanlış bilgilerimiz bizi hakikate taşımaz. Mevzu bilgi olduğunda her zaman ilmi kitaplarda yazan belgeli metinlerin peşinden gidilmesi doğru olacaktır. Yoksa bu tip ufak hatalar kaçınılmaz olacaktır. Tabi ilime önem veriyorsak bu dediklerim dikkate alınır görüşündeyim.