Karabük Kent Konseyi Başkanı Yalçın Kılınç’ın 78. kuruluş yılı nedeniyle yaptığı açıklama büyük yankı uyandırdı
Karabük Kent Konseyi Başkanı Yalçın Kılınç Karabük’ün kuruluşunun 78. yıldönümü nedeniyle yaptığı açıklamada geçmişten günümüze çeşitli tespitlerde bulundu.
Kılınç’ın yazılı açıklaması şöyle; “78 Plaka numaralı Cumhuriyet Kentimizin 78.yılını kutladık. Ulu önderimiz Atatürk’un direktifleri, İsmet İnönü’nün gayretleri ve dahi bizzat temelini atmasıyla kurulmuş övüncümüz, emeğin ve alın terinin başkenti, Cumhuriyet kenti Karabük’ümüzün 78. yılını gönlümüzün bir yanı gurur diğer yanı ise hüzün dolu kutlayacağız. Zira bu kent hiçte hak etmediği şekilde, belki de tarihinin en sönük, en sıradan kutlamalarından birine tanık olacak ve bu ilgisizliğin sorumluları mutlaka tarihe kaydedilecektir.
Geride kalan 77 yılda bu kent D.Ç.İşletmeleriyle ağır sanayinin, Yenişehir ve Beşbinevler semtleriyle planlı kentleşmenin, yarım yüzyıl önce yapılmış Havuzlu Bahçesi, sinemaları, kulüpleri, en az ayda bir getirdiği tiyatro, opera bale yada Cumhur Başkanlığı Senfoni Orkestraları ile sosyal kent yaşamının en güzel örneklerini yaşadı ve yaşattı.
Ülkemizin her yanından göç almasına rağmen hiç sorunsuz kültürel kaynaşmanın, komşuluğun , birlikteliğin en güzel modeli oldu. Emekli olup ayrılanların ise gönlünden koparamadığı adeta asli memleket oldu.
Yirmi yılı aşkın süredir ülkemiz genelinde yapılan tüm merkezi sistem eğitim sınavlarında, ilk on hatta ilk beşte yer aldı. Ülkemizin en kariyerli üniversitelerine öğrenciler gönderdi, başta yurt dışı olmak üzere çok önemli beyinler ve iş gücü yetiştirdi.
Ancak yine geçen zaman içinde ne yetiştirdiği yurt sathında iş adamlarını ve sermayesini elinde tutabildi, ne de planlı kentleşmesini koruyabildi. Ne sosyal hayatını devam ettirebildi nede kültürel faaliyetlerini.
İç içe, el ele, gönül gönüle kurduğu komşuluk, hemşehrilik hukuku ve geleneği ise kentsel dönüşüm modelleriyle yitirilmeye başlandı.
Eğitimde yetiştirdiğimiz beyinlerin hiç biri, gerek istihdam yetersizliği, gerekse siyasi, bürokratik ego ve ihtiraslar yüzünden geriye döndürülemediği için hızla yaşlanan bir nüfus ile bir yandan emekli kentine dönüşürken, bir yandan ise birkaç istisnai gelişme dışında açıkça hissedilen kısır bir yozlaşma sürecine tabi oldu.
Son on yılın en ümit verici gelişmeleri hızla büyüyüp markalaşmaya başlayan Karabük Üniversitemiz ve Ticaret ve Sanayi Odamız öncülüğünde geliştirilen Eskipazar Serbest Bölge Projesi oldu.
Ancak üniversitemizde popüler aktivitelerin sahne arkasına baktığımızda ise plansız büyüme ve yetersiz kadroyu görmemek imkansız. Diğer yandan merkez nüfusu yüz bin olan bir kent için bugün ulaşılan kırk bin öğrenci sayısının, gerek olası terör tehlikesi, gerekse uyuşturucu ve diğer tehlikeler yönünden oransal bir risk olduğu gerçeği artık görülmeli ve geç olmadan tedbirleri alınmalıdır. Şehrimize eğitim için gelen öğrencileri ticari bir araç olarak görmekten vazgeçilerek, konunun uzmanı toplum bilimci ve sosyologlarla birlikte yerel kent nüfusuna en uygun oranda reel öğrenci potansiyeli ( kontenjanı ) belirlenmelidir.
Gelecek 77 yılda artık övüncümüz olan Cumhuriyet Kentimiz için her türlü siyasi ya da diğer hesaplar bir kenara konularak her türlü siyasi kadrolar, merkezi idare, yerel yönetim, sivil toplum örgütleri ve basın samimi ve reel bir iş birliği yapmalıdır.
Önümüzdeki genel seçimler iyi değerlendirilmeli, siyasi partisine bakılmaksızın en etkili, çalışkan vizyon sahibi, bakanlık görevi alabilecek yetkinlikte parlamenterler seçmeliyiz.
İlimize gelecek mülki idare amirleri sıradan olmamalı. Üretken , etkin, çalışkan vizyon sahibi, siyaset makamının vesayetine girmeyen, halkla ve eşrafla iç içe devlet adamı misyonuna haiz olmalıdır. Aksi Karabük kamuoyu tarafından kabul görmemelidir.
Yetiştirdiğimiz, övüncümüz gençler seçtiğimiz parlamenterler ve siyasi irade tarafından üst düzey görevlere hazırlanmalı, önemli bakanlıklarda ve bölge müdürlüklerinde icracı görevlere getirilmesi için yoğun kulis faaliyetleri ve çaba sarf edilmelidir.
Yine yetişen gençlerimizin Karabük Üniversitesinde akademik ve idari kadrolarda istihdam ettirilerek kentimize geri dönüşleri sağlanmalıdır.
Kentimizin kullandığı su ve enerji kaynakları yönünden gelecek yirmi yılı planlanmalı, kendi tükettiği enerjiyi üretebilmesi için plan, proje ve yatırımlar yapılarak olası kriz ve bölgesel problemler durumunda dışa bağımlılıktan kurtulma hedefi konulmalıdır.
Doğal gaz dönüşümü dışında, hava kirliliği için reel adımlar atılarak, her kesin malumu olan problemlerin üzerine siyasi, ekonomik, bürokratik endişe ve korkulardan sıyrılarak kararlılıkla gidilmelidir.
Gelecek günlerde ortaya koyduğumuz tespit ve önerilerin dikkate alınması umut ve özlemi ile Karabük’ümüzün 78. kuruluş yıl dönümünü kutluyor, gerek ağır sanayide hayatını kaybetmiş gerekse kolluk hizmetlerinin ifası sırasında yitirdiğimiz kentimiz şehitlerini rahmetle anıyorum.”